دستگاه حضور و غیاب یا ثبت ورود و خروج پرسنل یکی از ملزومات اصلی در هر کسب و کاری به شمار می رود. با بهره گیری از یک اتوماسیون ثبت تردد مناسب، به راحتی می توانید از ساعات کارکرد، تأخیر، غیبت ، مرخصی و اضافه کاری پرسنل خود مطلع شده و مدیریت بهتری بر روند ورود و خروج کارکنان خود داشته باشید. در حال حاضر انبوهی از دستگاههای ساعت زنی از برندهای مختلف در بازار وجود دارد.
در این بخش با انواع دستگاه حضور و غیاب آشنا خواهیم شد. اگر دوست دارید یک سیستم حضور غیاب مناسب برای کسب و کار خود انتخاب کنید، تا انتها با ما همراه باشید.
1- انواع دستگاه حضور و غیاب : کارتی
یکی از راهکارهای ساده در ثبت ورود و خروج پرسنل استفاده از سیستم های کارتزنی است. دستگاه کارتی، یکی از انواع دستگاه دستگاه حضور و غیاب است که هنوز هم طرفداران خاص خود را دارد. عملکرد بسیار ساده، سرعت شناسایی بالا و قیمت بسیار مناسب از جمله ویژگی های این فناوری است. دستگاههای قدیمی از کارتهای بارکدی و مغناطیسی جهت ثبت ورود و خروج استفاده می کردند که امکانات محدود و طول عمر پائینی داشتند.
در حال حاضر دستگاهای حضور غیاب کارتی از فناوری بدون تماس (RFID) استفاده می کنند. در این روش دیگر نیازی نیست که کارت خود را در دست گرفته و در شیار کارتخوان بکشید تا اطلاعات شما ثبت شود. حتی اگر کارت حضور و غیاب بدون تماس در کیف شما باشد و از محدوده شناسایی کارتخوان عبور کنید، اطلاعات کارت شما خوانده شده و تردد شما ثبت خواهد شد. بنابراین برای ثبت ورود یا خروج ، کافی است کارت حضور غیاب شما در محدوده نزدیک دستگاه کارتزنی قرار گیرد.
علاوه بر ارزان بودن، هزینه نگهداری و تعمیرات دستگاه کارتی نیز بسیار پائین تر از سایر انواع دستگاه حضور غیاب است.
2- انواع دستگاه حضور و غیاب : اثر انگشتی
دستگاه ثبت اثر انگشت، یکی از پرکاربردترین و محبوب ترین انواع دستگاه حضور و غیاب است. این سیستم از فناوری بیومتریک اثر انگشت جهت احراز هویت و ثبت تردد استفاده می کند. این دستگاهها از یک سنسور (حسگر) برای اسکن برآمدگی های سر انگشتان دست استفاده می کنند.
برای استفاده از این فناوری، ابتدا باید انگشت کاربران (کارکنان) بر روی دستگاه معرفی شود، که اصطلاحاً به آن ثبت نام (Enrollment) کاربر می گویند. یکی از مزیتهای رقابتی فناوری اثر انگشت نسبت به سایر راهکارهای بیومتریک این است که امکان معرفی 10 نمونه اثر انگشت برای هر کاربر بر روی سیستم وجود دارد. این قابلیت موجب می شود که در صورت بروز مشکل برای هر یک از انگشتان، از انگشت دیگری جهت ثبت تردد استفاده نمائید.
این امکان در سایر روشهای بیومتریک وجود ندارد. بنابراین اگر از دستگاه حضور غیاب اثر انگشتی استفاده می کنید، توصیه می شود که برای هر کاربرد، حداقل 2 انگشت ( 1 انگشت از هر دست) معرفی کنید.
بعد از ثبت نام کاربران بر روی سیستم و در زمان های ورود و خروج، کارکنان انگشت خود را بر روی سنسور اثر انگشت می گذارند و انگشت آنها در کسری از ثانیه شناسایی می شود.
سه توصیه مهم در مورد دستگاههای حضور غیاب اثر انگشتی :
- برای شناسایی بهتر اثر انگشت، توصیه می شود انگشت خود را به صورت کامل و با یک فشار متعادل بر روی حسگر قرار دهید.
- هیچگاه اثر انگشت خیس، چرب و کثیف را بر روی سنسور قرار ندهید. قبل از ثبت اثر انگشت دقت داشته باشید که انگشت شما چرب و روغنی نباشد.
- هر از چند گاهی، سنسور اثر انگشت را با یک پارچه نرم و تمیز ، پاکسازی کنید.
3- انواع دستگاه حضور و غیاب : تشخیص چهره
فناوری تشخیص چهره هویت افراد را از روی مشخصات چهره شناسایی می کند. در حال حاضر این فناوری به صورت گسترده در انواع صنایع از جمله انواع دستگاه حضور و غیاب مورد استفاده قرار می گیرد. این تکنولوژی یکی از بهترین روشهای احراز هویت به شمار می رود. در این سیستم نیاز به لمس دستگاه برای ثبت تردد نیست و کافی است چهره شما در مقابل دوربین تشخیص چهره قرار بگیرد.
برای شروع استفاده از این سیستم، ابتدا باید کاربران (کارکنان) خود را در سیستم معرفی ( ثبت نام ) کنید. بعد از معرفی و در زمانهای ورود و خروج، کارکنان در برابر دوربین دستگاه قرار می گیرند و سیستم با استفاده از مشخصات تعریف شده، چهره کاربران مختلف را شناسایی کرده و تردد آنها را ثبت می کند.
فناوری تشخیص چهره جدید پیشرفت بسیار زیادی نسبت به نسخه های قدیمی داشته است. الگوریتم های قدیمی شناسایی چهره به راحتی توسط چهره جعلی (عکس، فیلم، ماسک) فریب می خورند. اما سیستمهای جدید توانایی تشخیص چهره زنده را از نمونه تقلبی دارند.
در نظر داشته باشید که اکنون دستگاه های حضور غیاب چند عاملی هم وجود دارند و شما میتوانید دستگاهی را تهیه کنید که از همه این ویژگی ها استفاده کند. کارت، اثرانگشت و تشخیص چهره.
4- انواع دستگاه حضور و غیاب: الگوی کف دست
یکی از فناوری های نسبتاً جدید که در سیستمهای ثبت تردد مورد استفاده قرار می گیرد، تکنولوژی اسکن کف است است که با استفاده از مشخصات منحصر به فرد کف دست ( خطوط هندسی و عروق خونی کف دست)، هویت افراد مختلف را شناسایی می کند.
شما می توانید برای هر کاربر دو نمونه (دو کف دست) بر روی دستگاه حضور و غیاب تعریف کنید. کاربران برای ثبت تردد باید کف دست خود را که از قبل بر روی سیستم تعریف شده، در نزدیکی اسکنر دستگاه نگه دارند. سیستم کف دست کاربران را اسکن کرده و با نمونه هایی که از قبل تعریف شده اند، مقایسه می کند و در صورت تطابق، تردد شخص ثبت می شود.
نرم افزار حضور و غیاب
تا اینجا با انواع دستگاه حضور و غیاب آشنا شدیم و احتمالاً دستگاه مورد نظرتان را انتخاب کرده اید.
سوأل : آیا برای مدیریت ورود و خروج کارکنان و آگاهی از میزان ساعت کار آنها، دستگاه حضور غیاب به تنهایی کارایی لازم را دارد ؟
جواب : خیر !
هدف نهایی از خرید یک اتوماسیون ثبت تردد این است که در انتهای هر ماه، گزارش کاملی از ورود و خروجها و میزان کارکرد پرسنل داشته باشید. اما دستگاه ساعت زنی، به تنهایی نمی تواند اینکار را انجام دهد. برای اینکه بتوانید گزارش کامل و صحیحی از کارکرد پرسنل داشته باشید، باید در کنار دستگاه از یک نرم افزار حضور و غیاب نیز استفاده کنید.
دستگاه فقط ورود و خروج کارکنان را ثبت می کند. اطلاعات ورود و خروج از دستگاه به نرم افزار حضور غیاب انتقال یافته در یک بانک اطلاعاتی ذخیره می شود. در نرم افزار حضور و غیاب شما می توانید ورود و خروج پرسنل را در بازه های زمانی مختلف مشاهده کنید، اصلاحات لازم (حذف ترددهای تکراری، ثبت ترددهای فراموش شده، ثبت مرخصی و ماموریت روزانه و …) را انجام دهید و در نهایت گزارشات مورد نیاز خود را تهیه کرده و از آن استفاده کنید.
دستگاه و نرم افزار دو بال یک اتوماسیون ثبت تردد هستند و هر یک به تنهایی کارایی لازم را نخواهد داشت. بنابراین اگر در بررسی انواع دستگاه حضور و غیاب دقت می کنید، باید در انتخاب نرم افزار مناسب برای محاسبه حضور غیاب کارکنان نیز، دقت کافی را داشته باشید.