دستگاه حضور غیاب اثر انگشتی ، قدیمیترین و پرکاربردترین دستگاه حضور و غیاب بیومتریک است. شناسایی با اثر انگشت از قابل اعتمادترین راهکارهای احراز هویت است که سرعت بالا و امنیت نسبتاً مناسبی دارد. در میان راهکارهای بیومتریک، ارزانترین قیمت متعلق به تکنولوژی شناسایی اثر انگشت است. شما میتوانید انواع دستگاه های حضور غیاب با سنسور اثر انگشت را در شرکت زمان پرداز بیابید. ما در این مقاله به طور کامل عملکرد دستگاه حضور غیاب اثر انگشتی را بررسی کردیم. با ما همراه باشید
اثر انگشت چیست ؟
اثر انگشت، همان خطوط، شیارها و پستی و بلندیهای روی انگشتان دست است. این خطوط و نقوش، خصوصیات منحصر به فردی دارند که آنها را از سایر افراد متمایز میکند. این ویژگیها حتی در 10 انگشت دست یک انسان نیز متفاوت است.
استفاده از اثر انگشت قدمت بسیار طولانی دارد. به طور مثال در چین باستان از اثر انگشت به جای امضاء استفاده میشد. کما اینکه در کشور خودمان نیز افرادی که سواد ندارند، از این روش جهت تأیید اسناد خود استفاده میکنند. اما مهمترین کاربرد اثر انگشت که از گذشتههای دور تا کنون استفاده شده، نقش و اهمیت اثر انگشت در شناسایی مجرمان است. در بسیاری از کشورها از جمله ایران، مراکز صدور عدم سوء پیشینه از فناوری تشخیص اثر انگشت استفاده میکنند.
چگونه از دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی استفاده کنیم ؟
عملکرد دستگاه حضور غیاب اثر انگشتی بدین شکل است که از ویژگیهای منحصر به فرد انگشتان دست، جهت احراز هویت و ثبت تردد استفاده میکند. برای اینکه از این دستگاه استفاده کنید، باید ابتدا انگشت شما بر روی سیستم معرفی (ثبت نام) شود. با قرار گیری انگشت بر روی سنسور یا حسگر اثر انگشت، تصویر آن به عنوان یک نمونه یا الگو در حافظه دستگاه ثبت و ذخیره میشود. حالا برای ثبت تردد کافی است، همان انگشتی را که بر روی دستگاه معرفی کردهاید، بر روی سنسور قرار دهید.
یکی از مزیتهای فناوری تشخیص اثر انگشت نسبت به سایر بیومتریکها این است که برای هر فرد (یک شماره کاربری) امکان معرفی 10 اثر انگشت وجود دارد. در صورتیکه در سایر بیومتریکها یک (چهره) یا حداکثر 2 (کف دست) نمونه میتوانید تعریف نمائید.
سنسور اثر انگشت
سنسور اثر انگشت، ابزار شناسایی انگشتان دست است. سنسور با نامهای حسگر یا اسکنر اثر انگشت نیز شناخته میشود. اسکنرهای اثر انگشت انواع مختلفی دارند و برای شناسایی از فناوریهای متفاوتی نیز بهره میبرند. مهمترین سنسورهای اثر انگشت شامل سنسور خازنی، نوری، حرارتی، اولتراسونیک (فراصوتی) و سنسور فشاری است. پرکاربردترین نوع سنسور که در دستگاههای حضور و غیاب استفاده میشود، سنسور نوری (Optical) است.
اسکنر اثر انگشت به دو صورت کاربرد دارد. در یک روش از اسکنر اثر انگشت به صورت مستقل و جداگانه استفاده میشود. مانند اسکنرهای اثر انگشت که در مراکز صدور عدم سوء پیشینه و پیشخوانهای ارائه خدمات الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرند.
در روش دوم سنسور اثر انگشت درون یک دستگاه دیگر تعبیه میشود. مانند سنسورهای اثر انگشت در گوشیهای موبایل یا دستگاههای حضور و غیاب.
جعل اثر انگشت و راهکار مقابله با آن
یکی از سؤالاتی که بسیاری از کاربران میپرسند، این است که آیا میتوان اثر انگشت را جعل کرد و یا دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی را دور زد؟ جواب این سؤالات بستگی به سیستمی دارد که از آن استفاده میکنید. جعل اثر انگشت یعنی این که با روشهای مختلف مانند چاپ روی کاغذ، سیلیکون، ژل، فیلم و … یک نمونه تقلبی از انگشت ساخته و توسط آن دستگاه حضور و غیاب اثر انگشت را فریب داد. الگوریتمهای قدیمی به راحتی توسط این روشها فریب میخورند. اما جای نگرانی نیست. اگر از یک دستگاه اثر انگشتی که دارای فناوری تشخیص بافت زنده (LFD) است استفاده کنید، مشکل شما حل میشود. سنسورهای جدید اثر انگشت به راحتی بافت زنده اثر انگشت را از نمونههای تقلبی تشخیص میدهند. علاوه بر این سنسورهای جدید انگشتان زبر، خشک یا خیس و انگشتان ضعیف را نیز به خوبی شناسایی میکنند.
10 نکته برای عملکرد بهتر دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی
دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی را در محلی نصب کنید که سنسور آن در معرض تابش مستقیم خورشید یا نور شدید قرار نگیرد. چرا که تابش مستقیم نور ممکن است عمکلرد حسگر اثر انگشت را مختل کند.
- از هر پرسنل حداقل 2 نمونه انگشت (یک انگشت از هر دست) بر روی سیستم تعریف کنید. در این صورت، اگر انگشت اصلی با مشکل مواجه شود، میتوانید از انگشت جایگزین استفاده نمائید.
- برای ثبت تردد لزومی ندارد حتماً از انگشت اشاره استفاده کنید. انگشتانی را بر روی دستگاه معرفی کنید که کیفیت خوبی دارند.
- از قرار دادن انگشت چرب، روغنی، خیس و کثیف بر روی سنسور اثر انگشت دستگاه حضور و غیاب خودداری کنید. این کار موجب اختلال در شناسایی اثر انگشت سایر پرسنل میگردد.
- هر چند روز یکبار، سطح سنسور اثر انگشت را با یک پارچه نرم تمیز کنید.
- در زمان فراگیری ویروس کرونا، هر روز دستگاه حضور و غیاب و به خصوص سطح سنسور آن را با مواد ضد عفونی کننده استاندارد، پاکسازی کنید.
- برای ضد عفونی یا تمیز کردن دستگاه، از پاشش مایعات بر روی آن خودداری کنید. بهتر است دستمال خود را کمی نمناک کرده و با آن دستگاه را تمیز کنید.
- در زمان ثبت نام یا ثبت تردد، پرسنل باید انگشت خود را به صورت کامل و صحیح و با فشار متعادل بر روی سنسور قرار دهند.
- در هوای سرد، قبل از ثبت تردد صبحگاهی انگشت خود را گرم نگه دارید. چرا که سنسور اثر انگشت در شناسایی انگشتان یخ زده و سرد با مشکل مواجه خواهد شد.
- اگر در محیطهای کارگاهی که بیشتر کارها به صورت فیزیکی و با دست انجام میشود و یا در محیطهایی آزمایشگاهی که دست با انواع مواد شیمیایی در تماس است، از دستگاه حضور و غیاب اثر انگشتی استفاده میکنید، بهتر است کارکنان در هنگام کار از دستکش استفاده نمایند، تا آسیبی به انگشتان دست وارد نشود.
مراحل تعریف اثر انگشت در انواع دستگاه های حضور و غیاب اثر انگشتی
به طور کلی دستگاه های اثر انگشتی در چهار مرحله اصلی و مهم، اثر انگشت افراد را ثبت کرده و داده و اطلاعات لازم از کاربران را دریافت می کنند:
1- نمونه برداری اولیه (اولین ثبت اثر انگشت یک کارمند): مهم ترین و اصلی ترین مرحله در مراحل ثبت اثر انگشت کاربران، همین مرحله است. هر چه قدر اثر انگشت شما در اولین بار، به درستی و کامل ثبت شود، در دفعات بعد، با کمترین چالش و تاخیر، اثر انگشت شما برای دریافت و ثبت در سیستم، گرفته می شود. در این مرحله باید انگشت خود را روی حسگر گذاشته و گزینه ثبت اثر انگشت را انتخاب کنید. این مرحله را سعی کنید با بالاترین دقت انجام دهید.
2- پردازش کامل اثر انگشت ثبت شده: در مرحله دوم، اثر انگشت شما توسط سیستم پردازش می شود. این مرحله بسته به نوع محصول شما، ممکن است کمی زمان ببرد اما در کل سیستم در این مرحله سعی میکند به طور کامل اثر انگشت شما پردازش و در سیستم ذخیره سازی کند تا در زمان فراحوانی آن، کاربر را با چالشی روبرو نکند.
3- ذخیره کردن داده ها در قالب داده های باینری: در این مرحله باید داده های دریافت شده به عنوان اثر انگشت از افراد به داده های تبدیل شود که در سیستم به راحتی ذخیره سازی شود. معمولا این داده ها به صورت داده های باینری در سیستم های کامپیوتری ذخیره سازی خواهد شد.
4- مرحله احراز هویت با تطبیق اثر انگشت با آرشیو: این مرحله، مرحله ای است که یک کاربر می بایست ورود و خروج خود را با دستگاه چک کند. کاربر می بایست انگشت خود را روی حسگر گذاشته و منتظر پردازش دستگاه باشد. دستگاه بعد از دریافت تصویر اثر انگشت، آن را با داده های آرشیوی خود مقایسه می کند. اگر اثر انگشت با یکی از نمونه های ثبت شده در دستگاه، تطابق داشته باشد، اثر انگشت ثبت شده و تردد کاربر به درستی در سیستم ثبت می شود.
مقالات مرتبط
همه چیز درباره دستگاه حضور غیاب تشخیص چهره
در زیر با چند مدل از دستگاه های اثر انگشتی زمان پرداز آشنا شوید