همه چیز درباره دستگاه حضور غیاب تشخیص چهره
با فراگیری Covid-19 در سراسر جهان، محبوبیت سیستمهای احراز هویت بیومتریک بدون تماس افزایش یافته است. چرا که در این سیستمها نیازی به تماس فیزیکی کاربران با دستگاه نیست. دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، یکی از همین سیستمهای بیومتریک بدون تماس است. در این پست با فناوری شناسایی چهره آشنا میشویم و در ادامه به معرفی دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره و نکات مهم مرتبط با آن میپردازیم. با زمان پرداز همراه باشید.
فناوری تشخیص چهره چیست ؟
فناوری تشخیص چهره از ویژگیهای منحصر به فرد نقاط مختلف صورت، برای شناسایی و احراز هویت استفاده میکند. با قرارگیری در برابر دوبین تشخیص چهره، نقاط معینی از صورت مانند نقاط اطراف چشم و ابروها، فرم بینی، دهان، گونه، پیشانی و چانه اسکن شده و از ویژگیهای منحصر به فرد آن جهت شناسایی استفاده میشود.
تشخیص چهره یک راهکار ساده و مؤثر برای احراز هویت افراد است. این تکنولوژی به طور گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. دوربینهای مداربسته، سیستمهای کنترل تردد و حضور و غیاب و بسیاری از صنایع دیگر، مواردی هستند که از این فناوری استفاده میکنند.
شناسایی و ثبت تردد بر روی دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره به چه صورتی انجام میشود ؟
شناسایی بر روی سیستمهای بیومتریک از جمله دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره شامل دو مرحله است :
- ثبت نام (Enrollment)
- شناسایی (Verification)
برای اینکه کاربران بتوانند از دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره استفاده کنند، باید ابتدا یکبار، چهره آنها بر روی سیستم تعریف شود که به اینکار اصطلاحاً “ثبت نام” کاربران میگویند.
برای ثبت نام چهره پرسنل، کاربر باید روبروی دستگاه تشخیص چهره قرار گیرد. ابتدا مشخصات صورت توسط دوربین دستگاه اسکن میشود. سپس ویژگیهای مورد نظر از تصویر اسکن شده، استخراج شده و به عنوان الگو (Template) در بانک اطلاعاتی دستگاه تشخیص چهره ذخیره میگردد.
توسعهدهندگان فناوری تشخیص چهره در این مورد گامهای بزرگی برداشتهاند. برای ثبت نام چهره بر روی دستگاه حضور غیاب، دیگر نیازی به حضور فیزیکی کاربر در کنار دستگاه نیست. کاربر توسط گوشی موبایل یا هر دوربین دیجیتال دیگری، یک تصویر با کیفیت از چهره خود گرفته و از طریق اینترنت برای دستگاه حضور و غیاب ارسال میکند. این عکس توسط الگوریتمهایی به الگو تبدیل شده و قابل استفاده میباشد. البته استفاده از این قابلیت به شرطی امکانپذیر است که دستگاه شما از آن پشتیبانی کند.
در مرحله شناسایی، پس از اینکه کاربر در برابر دوربین دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره ایستاد، تصویر چهره او توسط دوربین اخذ شده و ویژگیهای آن استخراج میشود. در مرحله بعد این ویژگیها با الگوهای ذخیره شده در بانک اطلاعاتی مقایسه شده و در صورتی که با الگویی مطابقت داشته باشد، هویت وی تأیید شده و تردد ثبت میگردد. تمام مراحل شناسایی در کسری از ثانیه انجام میگردد.
برد ماورای بنفش تشخیص چهره، برند ZKteco
روشهای شناسایی چهره
دستگاههای حضور و غیاب تشخیص چهره از الگوریتمهای متفاوتی در شناسایی چهره استفاده میکنند. در ادامه با مهمترین آنها آشنا میشویم.
فناوری تشخیص چهره، چندان نوپا و جدید نیست. این تکنولوژی از دهه 1960 میلادی استفاده میشد، اما به شکل پیشرفته امروزی نبود. سیستمهای قدیمی تشخیص چهره، صورت انسان را به صورت دو بعدی اسکن کرده و مورد استفاده قرار میدادند. هنوز هم تعداد محدودی از دستگاه های تشخیص چهره از این تکنولوژی ساده و قدیمی استفاده میکنند. تشخیص چهره دو بعدی دقت و امنیت بسیار پائینی دارد و به راحتی توسط یک عکس یا فیلم فریب میخورد.
تشخیص چهره سه بعدی، علاوه بر نقاط مختلف صورت، بافت زنده پوست را نیز اسکن میکند و یک تصویر سه بعدی از صورت ذخیره میکند. این روش دقت و امنیت بیشتری نسبت به الگوریتم دو بعدی دارد و به راحتی قابل جعل و تقلب نیست.
در دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره جدید از الگوریتمهای پیشرفته تری استفاده میشود. یکی از این الگوریتمها که در دوران فراگیری کرونا، محبوبیت خاصی پیدا کرده است، شناسایی چهره با پوشش ماسک است. در این روش ، نقاطی از صورت مانند اطراف چشم و ابرو و پیشانی اسکن میشود که زیر پوشش ماسک قرار نمیگیرند. بنابراین دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره ای که از این الگوریتم استفاده میکند، به راحتی چهره افراد با پوشش ماسک را شناسایی میکند.
یادگیری عمیق (Deep Learning) و شناسایی با نور مرئی جدیدترین الگوریتمهایی هستند که در دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره مورد استفاده قرار گرفتهاند. با استفاده از این فناوریها، سرعت، دقت و امنیت شناسایی چهره به طرز چشمگیری ارتقاء یافته است. از جمله مزایای به کارگیری یادگیری عمیق و شناسایی با نور مرئی میتوان به شناسایی در حرکت و در زوایای وسیعتر، تشخیص چهره تا 5 نفر به طور همزمان، بهبود کیفیت، دقت و سرعت شناسایی اشاره کرد.
تکنولوژی ضد تقلب یا Anti Spoofing قابلیت جدید است که به دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره اضافه شده است. این تکنولوژی با بهرهگیری از تکنیکهای یادگیری عمیق و نور مرئی، با دقت زیادی بافت پوست را اسکن میکند و به همین دلیل به راحتی بافت زنده صورت را از نمونههای تقلبی (ماسک، عکس و فیلم) تشخیص میدهد.
کیفیت دوربین و تأثیر تابش نور بر عملکرد دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره
کیفیت و دقت تشخیص دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، رابطه مستقیمی با کیفیت دوربین تشخیص چهره آن دارد. هرچه دوربین دستگاه، تصاویر با کیفیتتری بگیرد، سیستم تشخیص چهره سرعت و دقت بیشتری در شناسایی چهره خواهد داشت. دوربینهای بیکیفیت قدرت تمایز بین تصاویر را به آن صورت که مد نظر است نخواهند داشت و مشکلات زیادی در شناسایی و احراز هویت به وجود میآورند.
یکی از عواملی که بر عملکرد فناوری تشخیص چهره مؤثر است، شدت روشنایی نور محیط است. دوربینهای تشخیص چهره قدیمی و دوربینهای بیکیفیت، معمولاً در محیطهای تاریک و یا محیطهایی با شدت نور زیاد عملکرد مناسبی ندارند. از این رو ارائه دهندگان سیستمهای حضور و غیاب مبتنی بر شناسایی چهره توصیه میکنند دستگاه در محیطی نصب شود در معرض تابش مستقیم خورشید و یا نورهای محیطی شدید قرار نگیرد.
در سیستمهای تشخیص چهره جدید، تا حدودی این مشکل رفع شده است. دوربینهای جدید تشخیص چهره با بهرهگیری از متریال با کیفیت و فناوریهای مدرن، عملکرد نسبتاً قابل قبولی در نور زیاد یا نور بسیار کم دارند.
با تمام این اوصاف، جهت اطمینان خاطر از عملکرد مناسب دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره، بهتر است آن را در مکانی مستقر کنید که از تابش نورهای شدید در امان باشد.
مقالات مشابه
دستگاه حضور غیاب اثر انگشتی چگونه کار میکند؟
بهترین دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره | معرفی 3 دستگاه با قیمت
دستگاه های حضور غیاب تشخیص چهره زمان پرداز